Arborele deciziei

Când ai de luat hotărâri importante si mintea îţi e un pic neclară, ia o foaie de hârtie si construieşte un "arbore al deciziei". Posibilităţile vor deveni mai vizibile, iar obstacolele mai uşor de înţeles şi depăşit. Arborele va cuprinde toate opţiunile tale, precum şi influenţele şi şansele legate de fiecare opţiune în parte. Cu alte cuvinte, aceasta metodă îţi va permite să explorezi viitorul şi să-ţi estimezi posibilităţile într-un mod realist.

Aşadar, ia o foaie de hârtie şi notează în partea stângă situaţia care te preocupă. În continuare, vei construi ramificaţii către toate deciziile posibile. De exemplu, daca vrei sa explorezi ce ţi-ar plăcea cel mai mult să faci în week-end, vei trece în stanga "program de week end", iar apoi variantele imaginate: întâlnire cu prietenii, vizită la familia ta, plimbare în parc cu bicicleta.

Influente

Deoarece toate aceste activităţi depind şi de alţi factori, e bine să faci în dreptul fiecăreia dintre ele ramificaţii cu posibilele influenţe externe sau interne. Spre exemplu, plimbarea în parc depinde atât de starea vremii, cât şi de cheful prietenei cu care ieşi de obicei, astfel ca vei avea patru tipuri posibile de influenţe externe, dintre care cele mai de dorit sunt vremea plăcută şi o prietenă cu chef de plimbare. Influenţele pot fi nuanţate, căci prietena ta poate avea chef de plimbare după prânz, în timp ce tu îţi doreşti să te plimbi către seara. Vizita în familie depinde de planurile tututor celorlalţi membri ai familiei, şi aici vei avea cu atât mai multe variante cu cât faci parte dintr-o familie mai numeroasa.

Acelaşi model poate fi aplicat pentru luarea deciziilor legate de munca ta. Dacă doreşti să-ţi termini activitatea la birou la ora 18.00, atunci poţi decide: să porţi o conversaţie cu managerul tău pe tema reatribuirii unor responsabilităţi; să discuţi cu un coleg nou, şi să-l pregăteşti să preia o parte din sarcinile tale; să candidezi pentru un alt job, mai puţin solicitant.

Ierarhia preferintelor si procentele sanselor de realizare

Când ai aşezat in arborele tău toate posibilele alegeri, poti sa le ierarhizezi în funcţie de preferinţele tale, şi apoi poţi estima şansele lor de realizare; mai departe poţi evalua ce ai de făcut ca să le transformi în realitate. Dacă ai deja o ierarhie a preferinţelor tale, poţi sa urmareşti ce fel de resurse sunt necesare pentru a pune in practica fiecare decizie. Ai două tipuri de resurse la dispoziţie: resursele interne si cele externe.

Resursele interne constau în principal în calităţi personale precum ambiţia, voinţa, curajul, abilităţile sociale, inteligenţa. Uneori oamenii au aceste calităţi dezvoltate într-o măsură suficientă pentru a-şi atinge scopurile, însă se subapreciază şi reuşesc să se convingă ca nu sunt în stare să susţină acţiunile în direcţia scopului dorit. O abordare mai realistă este să priveşti în trecutul tău, la modul in care ai acţionat în ultimii ani, şi să observi concret dacă ai dat sau nu dovadă de curaj, autocontrol ş. a. Dacă ai manifestat o calitate în alte situaţii, cu siguranţă o vei putea manifesta şi în viitor, când va fi nevoie.

Resursele externe ţin de ajutorul si deciziile altor oameni, de capacităţi pe care trebuie să ţi le dezvolţi, de acreditări sau certificări ale aceste capacităţi, de timpul şi banii pe care poţi să-i aloci dezvoltării personale. Spre exemplu, dacă ai luat decizia de a aplica pentru un job în corporaţia X, resursele interne sunt încrederea că eşti potrivită pentru noul job, voinţa de a urma toate etapele procesului de recrutare, abilităţile de prezentare si echilibru emoţional în situaţii de stress. Resursele externe constau în oamenii care te pot recomanda, în formările pe care le poţi face ca să îţi creşti şansele de a fi selectată, eventual în vestimentaţia potrivită pentru momentul interviului.

După ce ai o ierarhie a preferinţelor, precum şi o viziune realistă asupra posibilităţii de realizare a fiecărei acţiuni, trebuie sa te gandeşti şi la timp. Probabil îţi doreşti să faci cât mai multe, şi multe sunt posibile, însă eşti limitată în deciziile tale de timpul avut la dispoziţie. Oricâte capacităţi ţi-ai dezvolta şi oricât de clar ai gândi, nu poţi lungi ziua şi nu poţi sări peste orele de odihnă. Din acest motiv, este esenţial să decizi înţelept ce căi urmezi dintre toate cele posibile!

Comentarii la Arborele deciziei
Adina Branciulescu a spus:
10 aprilie 2012 10:51

Foarte interesant, draga Carmen. Pare un exercitiu de disciplina si sinceritate.

Scrie parerea ta.
Nume (necesar)
Website