De ce inseala o femeie?

De unde incepe, de fapt, "inselatul"? Se rezuma numai la a face sex cu altcineva in timp ce ai o relatie, sau incepe mult mai devreme, cum ar fi de la prima mangaiere cu acel "altcineva"?

Inselatul incepe in momentul in care hotarasti ca vrei sa inseli. Privirile mai zboara in jur, tentatiile mai apar, flirtul te poate ajuta sa treci peste zi mai proasta. Inselatul incepe cand faci toate aceste lucruri cu sange rece, uitand ca ai un partener alaturi.

Care ar fi motivele pentru care o femeie si-ar insela partenerul? Care sunt cele mai frecvente motive?

Motivele cele mai frecvente:

  • Dupa o vreme, barbatul isi deschide sufletul in fata partenerei sale, isi marturiseste slabiciunile, nu mai face efortul de a parea puternic si totdeauna stapan pe situatie. Prin urmare, ea va admira un alt barbat, care este mai puternic, fie finaciar, fie in relatiile sociale, sau care este mai atragator.
  • Partenerul actual nu mai face sex cu ea.
  • Unele femei sunt fiinte comode. Daca stiu ca nu afla nimeni, daca barbatul celalalt le-a captat atentia si le face sa se simta frumoase, daca le face declaratii romantice... nu pot zice nu.

Alte motive:

  • El nu mai e printul din povesti, ci s-a transformat intr-n ahtiat dupa sport, bere, somn, mancare.
  • Exista in relatie o mare lipsa de tandrete.
  • Ea nu mai este ascultata cand vorbeste.
  • El are alte procupari fata de ea si cauta pe cineva asemanator.
  • El e plecat prea mult de acasa si petrec foarte putin timp impreuna.
  • El a inselat-o sau nu o mai priveste ca pe o femeie.

Este adevarat ca un barbat inseala doar cu organele genitale, iar o femeie – si cu sufletul?

Tot timpul in spatele actului sexual se ascund nevoi emotionale. La barbat de obicei e nevoia de a impresiona, de a cuceri, de a parea puternic. La femeie e mai degraba nevoia de tandrete, de a fi admirata, de a fi dominata.

De aceea, ceea ce la barbat pare doar act sexual se datoreaza faptului ca barbatul nu cauta tandrete, caci o primeste acasa. El cauta pe cineva fata de care sa pastreze distanta emotionala, caci stie instinctiv ca daca pare vulnerabil isi pierde aura de cuceritor.

Este ok sa te simti vinovata dupa ce inseli?

Vinovatia vine din credinta ca ai facut ceva rau sau ai produs cuiva un rau. Regulile nescrise ale unui cuplu includ fidelitatea, asa ca atunci cand aceasta regula e incalcata, e firesc sa apara vinovatia. Daca vinovatia ta apare la gandul ca celalalt ar suferi daca ar afla, este normal sa te simti vinovata.

Insa daca vinovatia vine doar din faptul ca infidelitatea este interzisa de catre biserica si de catre mentalitatea traditionala, poti intra intr-un conflict interior si poti avea parte de multe nopti nedormite. Pe de o parte, partenerul tau nu se mai ocupa de nevoile tale si relatia noua te ajuta sa te simti mai bine si sa-ti pastrezi respectul de sine, pe de alta parte moralitatea spune ca ai facut ceva nepermis. Unde este adevarul? Trebuie sa inveti sa cauti adevarul in tine, pentru ca adevarul personal e tot timpul subiectiv. Trebuie sa inveti sa faci compromisuri, ca sa fie bine pentru toata lumea.

Este bine sa-i spui partenerului ca l-ai inselat?

Este bine sa te gandesti dinainte la toate consecintele.

E o greseala sa spui doar pentru a-ti descarca sufletul. Privirile pline de repros ale celuilalt, lacrimile etc. ti-l vor incarca la loc dublu.

E bine sa-i spui, daca tu crezi ca el are banuieli serioase ca l-ai inselat, si ca aceste banuieli vor face mai mult rau relatiei decat recunoasterea greselii. Cand ii povestesti, nu uita cui ii povestesti: nu celui mai bun prieten! Nu-i dezvalui picanterii, nu-i spune ce minunat a fost, caci asa vei rasuci cutitul in rana.

Cat de ok este sa inseli doar din curiozitate?

Curiozitatea nu este un motiv intemeiat pentru a insela. Insa daca este arzatoare si crezi ca se va transforma intr-un complex, pentru ca toate prietenele tale au avut o experienta si tu nu, atunci poate e bine sa o faci si pe-asta , ca sa te linistesti.

Cata parte din vina are partenerul tau pentru ca l-ai inselat?

Uneori vina lui este ca te considera prea fidela si nu-i trece prin minte ca te-ai putea uita si la altcineva. Din acest motiv poate sa fie mai putin atent la tine, sa te neglijeze si sa se preocupe mult mai mult de cariera lui.

Alteori partenerul devine neglijent si te jigneste comparandu-te cu alte femei in defavoarea ta, si in acest caz are o vina uriasa pentru ca tu te pregatesti sa primesti admiratie din alta parte.

Daca faci sex cu partenerul si ai fantezii cu altcineva, o persoana pe care o cunosti, se pune ca inselat?

Daca acest lucru se intampla o data, e greu de spus. Mintea mai fuge si fara voia noastra. Insa daca lucrul se intampla adeseori, atunci e clar ca iti doresti pe altcineva alaturi. Merita sa te intrebi pentru ce mai stai intr-o relatie cu actualul partener. Daca in restul domeniilor va intelegeti minunat, merita sa mai ramaneti impreuna. Daca descoperi ca stai cu el din comoditate, in curand o sa apara si alte probleme.

Cat de bine este sa dai curs acestor fantezii, chiar si numai pentru sex, nu neaparat o relatie de lunga durata?

Daca relatia actuala este buna, si alegi sa le dai curs, exista mari sanse sa intelegi diferenta dintre fantezie si realitate. Relatia actuala va deveni mai buna si vei incepe din nou sa-ti apreciezi prtenerul, vazand ca si celalalt tot un om este.

Daca relatia actuala nu are multe puncte forte, o alta relatie iti va da probabil curajul sa prinzi din nou aripi, sa intelegi ca poti primi mai mult. Ori vei face ceva ca sa scoti relatia ta din fundatura in care a ajuns, ori vei pleca, daca iti dai seama ca nu se poate face nimic. Totusi, e important sa nu iei decizii la inceputul noii relatii, caci orice inceput este mai mult de domeniul fanteziei decat al realitatii. Asteapta sa se mai linisteasca apele, si apoi vezi ce e de facut.

Care este diferenta, din punct de vedere moral, emotional etc., intre a avea o aventura de-o seara, si a avea un amant de lunga durata? In ambele cazuri, femeia are o relatie stabila.

Daca e vorba de o aventura de-o seara, femeia pate sa foloseasca aceasta experienta noua ca sa se cunoasca mai bine, sa se aprecieze mai mult, sa stie ca multe depind de ea. Daca experientele de o noapte se repeta, e un semn ca femeia nu mai crede in angajament, in relatii profunde, ca separa sexualitatea de atasamentul emotional. Pe termen lung, femeia va avea proleme emotionale, si chiar fizice.

Un amant de lunga durata poate sa completeze relatia stabila, mai ales daca partenerul stabil nu are suficient timp sau disponibilitate fata de ea. Femeia astfel va ramane in echilibru si va fi multumita. Daca nu ar cauta in afara rezolvarea unor nevoi sexuale si afective ea ar deveni tot mai frustrata in relatia stabila, care s-ar degrada incet si sigur. Totusi, pentru a avea doua relatii bune, o femeie trebuie sa dea dovada de mult echilibru si multa luciditate si realism. De obicei femeia se indragosteste de amant, fara a putea sa renunte la siguranta oferita de partener, devenind in timp nemultumita de ambele relatii.

Materialul a stat la baza unui articol publicat in revista Unica, 2006.