Despre modestie

Ce este modestia? Cum o recunosti?

Modestia inseamna in primul rand sa ai o parere constanta despre propria persoana. Respectul de sine nu urca la cote ametitoare, dar nici nu coboara sub nivelul marii. Cand deschizi gura, nu o inchizi imediat la loc de teama ca o sa spui o prostie, dar nici nu ai pretentia ca toate parerile tale sa fie primite cu aplauze. Atitudinea ta este departe de timiditate, dar si de agresivitate: esti adepta caii de mijloc intre a sta cuminte in coltul tau si a sari cu gura. Cand ai ceva de spus, spui, asumandu-ti riscul ca ai putea sa gresesti sau sa fii judecata pentru opiniile tale.

Ca sa-ti dai seama cat de mult te caracterizeaza modestia, cel mai bun barometru este starea de calm pe care ti-o pastrezi atat in situatiile neplacute, cat si in cele placute. Referitor la ceilalti, daca vrei sa vezi cat sunt de modesti, observa-le ritmul respiratiei, culoarea fetei, pozitia pe care o adopta colturile gurii. Toti acesti indicatori ai calmului iti dau informatii despre echilibrul emotional interior.

Cand e buna modestia?

Prea putina modestie se manifesta printr-o atitudine aroganta si orgolioasa. Daca ai tendinta sa fii tot timpul irascibila si nemultumita, probabil esti prea centrata pe propria persoana si ignori nevoile celorlalti. Ai nevoie sa-ti dai seama ca cei din jurul tau sunt la fel de importanti ca si tine. Daca privesti lucrurile de la o distanta mai mare, vei intelege ca nu esti centrul pamantului. Astfel vei invata sa iei lucrurile mai putin personal si efectul va fi ca nu te vei mai simti jignita din cel mai mic lucru. Vei fi mai atenta la ce e bine si pentru ceilalti, si paradoxal, daca faci aceasta schimbare, ceilalti te vor rasplati cu mai multa afectiune.

Cand nu e buna modestia?

Prea multa modestie se transforma in umilinta si in dificultatea de a-ti asuma merite pentru reusitele tale. Ai tendinta sa lasi mereu de la tine si sa-i pui pe altii inaintea ta. Daca ai o dificultate in a-ti cere drepturile sau ti-e imposibil sa te superi, ceva e in neregula cu respectul fata de propria ta persoana. Tu trebuie sa inveti sa te enervezi, stiind ca nu vrei raul cuiva, ci pur si simplu vrei sa-l faci pe celalalt sa schimbe ceva in comportamentul sau fata de tine. Daca ai incercat sa-i explici calm si linistit, iar el a continuat sa faca aceleasi lucruri, ca si cum nu te-ar fi auzit, e cazul sa folosesti un ton mai ridicat si o voce mai ferma!

 

Prea multa modestie vs. Prea putina modestie

A. In diferite situatii de viata:

Cand vrei ceva:

Astepti sa primesti, si astepti mult si bine. / Te superi ca n-ai primit deja inainte sa deschizi gura.

Cand cineva greseste fata de tine:

Ti se pare jenant sa aduci discutia despre asta./ Pui sare pe rana, spunandu-i celuilalt tot ce nu-ti convine la el.

Cand esti suparata:

Zambesti si ti-e greu sa spui ce te doare. / Ridici tonul si esti agresiva, uitand sa observi si reactia celuilalt.

Cand tu gresesti:

Iti ceri scuze de mii de ori si te simti inadecvata. / Eviti sa aduci discutia despre acest subiect si te porti ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic.

Cand esti criticat:

Accepti totul fara sa pui la indoiala parerea celuilalt. / Crezi ca celalalt are ceva cu tine si ca in spatele observatiilor se afla invidie sau rautate.

B. In diferite contexte de viata:

La birou:

Eviti sa-ti spui parerea, chiar cand esti documentat pe tema respectiva. Preferi sa ramai in umbra, fara sa-ti asumi meritele pentru reusita proiectelor la care ai lucrat. / Ai o mare dificultate de a accepta reprosurile, chiar cand le meriti. Ai probleme cu autoritatea, nu suporti sa ti se dea sfaturi.

In grupul de prieteni:

Niciodata nu ai tu initiativa de a merge undeva sau de a face ceva impreuna./ Te superi daca ceilalti nu au chef sa faca ce vrei tu. Incerci sa fii mereu in centrul atentiei.

In familie:

Ai obiceiul sa renunti la dorintele tale de dragul sotului sau al copiilor. Faci un titlu de glorie din ignorarea propriilor nevoi. / Totul se invarte in jurul tau. Ai o atitudine permanenta de suspiciune, considerand ca nu primesti suficient respect.

Modestia se invata

1. Cand cineva are o alta opinie decat tine si tine sa si-o impuna, fara sa tina cont ca tu nu esti de acord. E bine sa iti sustii propriul punct de vedere, fara sa pretinzi ca este singurul si cel mai bun.

2. Cand cineva te jigneste sau te ataca verbal. E recomandabil sa eviti o pozitie defensiva, cat si una ofensiva. Daca simti nevoia sa te aperi, ii vei da apa la moara, caci cine se scuza se acuza. Daca ataci, inseamna ca in ceea ce spune celalalt e o doza de adevar, sau ca increderea ta in propria persoana e cam scazuta.

3. Cand iti dai seama ca ai gresit. Este de dorit sa-ti poti recunoaste erorile fara sa fii autocritic si sa faci din erorile tale o tragedie. Inca din vremurile vechi se considera ca eroarea este umana. Esti si tu o fiinta umana, nu? Atunci ai dreptul sa gresesti. Daca ai aceasta atitudine echilibrata fata de propria persoana, o sa-ti fie usor sa accepti greselile celorlalti, fara sa iei lucrurile in tragic si fara sa astepti ca celalalt sa se scuze de zeci de ori.