Despre vise

Viitorul, fiind imprevizibil si imposibil de controlat, a constituit sursa unor mari anxietati umane, din vremurile stravechi pana in zilele noastre. Toate experientele neplacute din trecut si toate fricile din imaginatia noastra se proiecteaza asupra viitorului, creind umbre si ingrijorari. In incercarea de a se proteja de eventualele pericole din viitor, si de a-si linisti ingrijorarile launtrice, oamenii au fost atrasi catre diversele tehnici divinatorii la care au avut acces, cum ar fi astrologia sau tarotul.

In relatia cu viitorul, visele dispun de o aura magica, fiind considerate initial mesageri ai zeilor puternici, apoi ai inconstientului uman. In Biblie sunt relatate multe vise prin care oamenii primesc mesaje importante de la Dumnezeu. In cultura greaca, zeii de asemenea trasmiteau mesaje sau chiar forte vindecatoare prin intermediul viselor. Amerindienii folosesc obiecte prin care se pot proteja de visele rele – celebrele dream-catchers; cosmarurile si visele perturbatoare se agata in firele acestor obiecte magice, fire fabricate initial din pieile unor animale.

Mai aproape de zilele noastre, Freud are meritul de a atrage atentia asupra importantei viselor in viata psihica a oricarui om. El reuseste sa demonstreze, cu dovezi concrete, ca visele au un sens. Acest sens este ascuns, si trebuie descifrat. Obiectele si personajele din vis nu sunt ceea ce par a fi, ci sunt deghizari menite sa pacaleasca o instanta morala existenta in fiecare om atat in timpul zilei cat si in timpul somnului. In acord cu nevrozele epocii victoriene, Freud scoate la suprafata continutul sexual reprimat al viselor. Cu alte cuvinte, oamenii simteau diverse pulsiuni sexuale in timpul zilei, le reprimau pentru ca le considerau inadecvate sau inacceptabile, insa acestea reapareau in timpul somnului, exprimandu-se si satisfacandu-se partial in vis. Metoda de descifrare a sensului viselor se baza pe asociatiile libere pe care visatorul trebuia sa le faca, pornind de la continutul visului. Asadar, el spunea tot ce ii trecea prin minte, fara sa lase jena sau critica sa intervina si sa-l blocheze. Astfel interpretate, visele aveau mai mult de-a face cu trecutul si cu prezentul decat cu viitorul persoanei. Desigur, analiza viselor, rezolvand anumite dificultati de natura psihica, aducea modificari benefice in viata visatorului.

Visele reprezinta un autoportret, in forma simbolica, al universului interior al unui om.

Generalizarile lui Freud asupra semnificatiei visului au fost contestate, in timp, de psihiatrii si psihologii care au analizat cu o minte mai deschisa visele pacientilor lor. C.G. Jung, care a fost la inceput un adept devotat al teoriilor lui Freud, a descoperit faptul ca oamenii nu au doar vise absurde, ci si vise care par sa fie create de o parte mai inteleapta a psihicului lor. Unii au vise al caror continut pare desprins din cartile de mitologie; in vise apar cifre cu semnificatiespeciala: 3, 4, 7, 12; apar simboluri general-umane, cum ar fi scarile, muntii, apa, focul, casele cu etaj si subsol, copacii, pasarile, mama, copiii, imparatul si imparateasa, moartea si nasterea. Jung a propus o metoda de interpretare diferita de cea lui Freud, rugand visatorul sa alcatuiasca o lista completa cu gandurile, emotiile si interactiunile legate de fiecare element al visului. Cand in vis apareau simboluri, el recomanda pentru intelegerea lor folosirea dictionarelor de simboluri si a celor de mitologie. In urma lucrului cu zeci de mii de vise, marele analist a descoperit ca visele au mai degraba legatura cu viitorul unei persoane decat cu trecutul ei.

El subliniaza faptul ca visele au o semnificatie si sunt purtatorii unui mesaj important al unei laturi a psihicului nostru, la care nu avem acces direct. Daca in timpul zilei, in stare de veghe, folosim limbajul verbal si rational, in timpul somnului creierul nostru foloseste un limbaj simbolic, metaforic, foarte incarcat emotional. Acest limbaj seamana mult cu activitatea artistilor, care transforma fantasmele si imaginatia lor in picturi, muzica sau scris.

Rolul compensator al viselor

Visele in care regasim persoane si actiuni legate direct de situatiile din viata noastra trebuie interpretate cu grija. Ele nu sunt premonitorii, nici nu ne ofera direct sfaturi. Ele au un caracter compensator. Daca in viata reala visatorul are doar sentimente bune fata de un prieten, controlandu-si total furia pe care o resimte uneori cand se simte neglijat si desconsiderat de catre prietenul respectiv, aceste sentimente pot aparea intr-un vis, in care el are o atitudine total neobisnuita si nepotrivita, si isi jigneste prietenul prin cuvinte grele. Adevarul, in aceasta situatie, este undeva la mijloc, caci visul vine sa intregeasca o imagine. Sentimentele visatorului nu sunt nici total placute, nici total neplacute. Iata de ce visele nu pot fi interpretate cu ajutorul nici unui manual gata fabricat, ci ele trebuie raportate la situatia de viata specifica fiecaruia, la experientele din trecutul sau, la nivelul sau de intelegere si la moralitatea sa.

Visele simbolice, care de obicei lasa impresii mai puternice, au o mai clara legatura cu viitorul. Ele arata tendintele de dezvoltare psihica ale unei persoane. Interpretate cu atentie, ele pot deveni un ghid bun pentru deciziile noastre si pentru relatia cu evenimentele viitoare. In aceste vise putem intalni motive cu semnificatie general umana. Spre exemplu, daca visam ca mergem printr-o padure intunecoasa, putem anticipa faptul ca in viitorul apropiat vom intalni anumite situatii noi, necunoscute, care ne vor solicita capacitatile de adaptare, de perseverenta si incredere. Va trebui sa gasim singuri raspunsuri, caci drumul care se deschide in fata nu este unul batatorit.

Daca in schimb visam ca mergem cu trenul sau cu tramvaiul, putem anticipa ca vom urma un traseu colectiv, ca vom respecta regulile sociale cunoscute si vom apela la sfatul celor din jur, care au parcurs drumul respectiv. Aceste vise simbolice nu contin exprimari clare si precise in legatura cu ce se va intampla. Ele pot arunca lumina asupra drumului in necunoscutul viitorului si ne pot ajuta sa reflectam mai intelept la deciziile si actiunile noastre. Responsabilitatea ramane in intregime constiintei, care trebuie sa reactioneze cat mai potrivit in fata provocarilor vietii.

Imaginile visului sunt expresia unei situatii psihologice in schimbare. De aceea, simbolurile nu au o semnificatie fixa, iar sensurile lor sunt confirmate doar de viitor.

Visele trebuie intelese emotional, nu este suficienta o intelegere intelectuala. Este bine sa nu consideram niciodata ca am inteles definitiv un vis.

Articol publicat in revista Unica, 2010