Drama sefului

Orice s-ar spune, nu-i usor sa fii sef. Daca "nu le ai"  intr-ale comunicarii, ramai in „turnul tau de fildes”. Cum e mai bine sa fii? Sa te distrezi cot la cot cu angajatii, sau sa pastrezi o distanta "scortoasa", de frica sa nu ti se urce in cap?

E bine sa poti pastra o distanta in relatia cu subordonatii. Asta nu inseamna ca nu poti sa fii "prietenoasa" cu ei, sa le arati ca esti si tu om. E important sa fii atoritara in ceea ce priveste aspectele profesionale. E important sa ii faci pe subordonati sa inteleaga ca prietenia e prietenie si munca e munca.

Ai nevoie sa dezvolti o capacitate de a face o trecere naturala intre cele doua roluri, de prietena si de sefa, altfel subordonatii vor crede ca esti sefa si in pauze, si vor sta crispati, simtindu-se observati.

Probleme:

- daca ti-e greu sa spui nu si te lasi manipulata, daca ti-e greu sa critici angajatii cand gresesc, daca nu stii sa te impui si sa fii autoritara

- daca ti-e greu sa ii privesti ca oameni, si nu poti sa le tolerezi greselile.

Ce faci, cand esti sefa, sa ai relatii bune cu subalternii, fara sa-ti pierzi autoritatea?

Bazeaza-te pe puterea exemplului. Daca tu iti faci munca bine, cu placere, ii vei inspira sa faca la fel.

Nu mai poti plange pe umarul lor, cel putin nu la birou. Amana acest comportament dupa orele de serviciu. Oamenilor le e greu sa urmeze un lider care se vaicareste, sta trist, sau este inactiv si nu stie cum sa-si abordeze problemele personale.

De multe ori, subalternii te lauda in fata, si tu nu stii ce sa crezi: sunt sinceri, sau zic asa numai pentru ca vor sa se puna bine cu „stapanirea”? Apare un fel de „complexul fetei bogate” – nu mai stie daca este iubita pentru ceea ce este ea, in realitate, sau pentru banii ei.

Observa-le nu doar cuvintele, ci mai ales tonalitatea vocii, nuantele mai subtile. Nu o sa joace teatru perfect. Fii atenta la exagerarile lor. Daca iti place sa iti pleci urechea la laude si esti tentata sa te umfli in pene, esti predispusa la inselatorii si tradari. Sau chiar daca nu te vei confrunta cu o tradare, vor fi oameni care vor sta in apropierea ta si vor fi curtenitori din interes. Nu face promovari si nu acorda prime doar bazandu-te pe flerul ta, cere parerea mai multor colegi. Altfel, ii vei indeparta pe cei capabili, valorosi, dar care nu se pricep prea bine la laude sau le considera necuvenite.

Solutia este sa te cunosti, sa-ti cunosti limtele si calitatile. Astfel vei ramane cu picioarele pe pamant si vei discerne o apreciere sincera de o lauda interesata.

Atitudinea oamenilor se schimba fata de tine dupa ce devii sefa. Ce te face pe tine sa te schimbi? Se schimba ei pentru ca te schimbi tu sau invers?

Puterea ne schimba. Lasa sa apara la suprafata capacitati care inainte au stat ascunse. Pot sa apara calitati placute: entuziasm si curaj, si capacitatea de a te impune in fata celoralti.

Pot sa apara si rautati pe care inainte nu iti permiteai sa le rostesti. Frustrarile adunate din viata ta personala, acum le descarci asupra bietilor subordonati, la primul motiv care iti permite sa izbucnesti. La subordonati se intampla invers: ce aduna de la job descarca acasa, pe „subordonatii” de acasa, daca au, de cele mai multe ori pe copii.

Trebuie sa faci ca regulile sa li se para impersonale si impartiale, la fel si sanctiunile. Tu esti doar cea care le aplica. Nu e vina ta ca e vineri seara, ca afara e o zi de vis si ca ei inca sunt ingropati in lucru pana peste cap. Poti sa le spui ca-i intelegi, dar ca munca trebuie facuta. O vorba calda va face bine. Lunea urmatoare, poti sa le aduci aminte cum li s-a aglomerat munca saptamana trecuta, si sa-i ajuti sa se organizeze mai bine si mai eficient.

E important sa nu iei personal privirile nemultumite.

Sa fii sef e ca si cum ai fi parinte, si e important sa-ti tratezi subordonatii ca pe niste copii, cu blandete si severitate in acelasi timp.

Si tine minte ca ei au fata de tine reactiile pe care le aveau in copilarie fata de parintii lor. Daca atunci cand erau mici, erau criticati irational si erau presati sa faca lucruri care nu le placeau, vor crede ca si acum li se intampla la fel, in pofida evidentelor. Daca intelegi motivele din spatele comportamentului lor, iti va fi mai usor sa dedramatizezi situatiile tensionate si sa ramai calma si cu nervii intregi.

Multi oameni devin de nerecunoscut dupa ce ajung in posturi de conducere. Daca inainte pareau prietenosi si afabili, acum sunt plini de pretentii si au aerul ca „li s-a urcat la cap” sefia. Oare de ce? Au niste frustrari care se rezolva in felul asta? Ce anume poate sa-ti lipseasca de ajungi sa te porti in felul acesta?

Puterea corupe. Imaginea de sine devine grandioasa, insa in mod nejustificat, pentru ca nu te-ai transformat peste noapte, doar ai capatat o functie cu o anumita denumire si cu alte responsabilitati. Aceasta functie are in jurul ei o aura, e ravnita de aproape toata lumea, e invidiata. Asa ca ti se pare ca esti altfel decat inainte. Si cum de fapt nimic esential nu s-a schimbat in viata ta (e adevarat ca ai mai multi bani, dar si mai multe responsabilitati, mai putin timp liber si mai mult stres), ti e pare ca ceva nu e in regula. Si din moment ce tu crezi totusi ca esti altfel acum, inseamna ca ceva e in neregula la altii. Acesta e inceputul nasterii unui mic tiran.

E posibil ca tu sa fii un „om bun” in spatele functiei tale, dar sa fii neinteles, pentru ca ceilalti proiecteaza pe tine imaginea autoritatii si te transforma intr-un mic tiran?

Poti fi un om bun, dar daca ai ajuns sa fii considerat un tiran, probabil nu intelegi punctul de vedere al celorlalti si dai dovada de insensibilitate. Poate pentru tine e normal sa stai la birou mai mult de zece ore pe zi, si sa lucrezi si in weekend. Poate te gandesti ca tu ai muncit la fel ca ei in trecut, fara sa te plangi, si fara atatea beneficii. Dar alti oameni pot sa nu fie ambitiosi cum ai fost tu, sau pot avea alte prioritati, sau chiar probleme de sanatate, sau probleme acasa.

Care sunt calitatile unui sef?

  • Stie sa fie impartial
  • Stie sa faca oamenii sa fie o echipa si sa creeze o atmosfera placuta
  • Stie sa motiveze mozitiv

Care sunt defectele unui sef?

  • Ignora efectele pe termen indelungat de dragul rezolvarii problemelor pe termen scurt
  • Crede ca tot timpul ceilalti sunt de vina
  • Ignora nevoile si motivatiile specifice subordonatilor

Daca vrei neaparat sa ajungi sef inseamna ca ai o problema?

Nu e o problema sa-ti doresti sa avansezi in cariera sau sa ocupi o functie de conducere. Problemele apar daca esti stresata, daca esti invidioasa pe sefii actuali, daca iti ignori nevoile personale si stai peste program in mod regulat, ca sa faci o impresie buna. Pune-ti intrebari daca observi ca ai tot timpul nevoie sa-ti demonstrezi capacitatile si sa fii confirmata de ceilalti. Daca trebuie sa dovedesti ca ai valoare, si te simti obligata sa fii tot timpul cu un pas inaintea celorlalti, acesta poate fi semnul unui dezechilibru emotional. Simti o lipsa de afectiune pe care incerci s-o compensezi. Trebuie ca toata lumea sa vada ca esti un om deosebit ca sa accepti si tu ca esti ok.

Materialul a stat la baza publicarii unui articol in revista Unica, 2006.