Influenta parintilor in cuplu

Incearca sa-ti amintesti cateva idei esentiale, inainte de a trage concluzii despre parintii lui: parintii fac parte din alta generatie si prin urmare este probabil sa aiba valori diferite; parintii sunt oameni, asadar sunt subiectivi, si vor tine de fiecare data partea copilului lor; parintii isi doresc sa aiba un cuvant de spus, si considera ca au mai multa experienta de viata si stiu mai bine ce e bine pentru cei tineri; parintii se simt jigniti daca sunt contrazisi, chiar si in privinta unor aspecte care nu ii privesc; parintii confunda adeseori respectul cu supunerea; parintii lui sunt la fel ca si parintii tai, doar ca parintii tai au invatat sa-ti tolereze iesirile si sa-ti iubeasca revoltele.

Nu astepta ca el sa ghiceasca ce iti doresti sau ce te deranjeaza. Abordeaza direct aspectele legate atat de familia lui, cat si de familia ta.

Parintii lui, oricat de diferiti ar fi de ceea ce iti doresti tu, nu au un cuvant direct de spus in relatia ta. Ei isi exercita influenta prin intermediul partenerului tau, si pericolul poate veni din faptul ca partenerul tau are valori diferite fata de tine in privinta relatiei voastre. Nu stie ce iti doresti tu, sau nu e de acord cu viziunea ta. In primul caz, este bine sa ii comunici direct cum vezi tu relatia voastra, ce nevoi ai, si ce asteptari ai de la el. In cel de-al doilea caz, este nevoie sa negociati viziunea asupra relatiei si fiecare sa faca unele compromisuri, pentru a ajunge la o viziune similara. Poate fi vorba de tipul petrecut cu parintii tai sau ai lui, de timpul ramas pentru socializare sau pentru activitatile casnice, de petecerea sarbatorilor, de implicarea parintilor in cresterea copiilor si chiar de conversatiile telefonice. Daca nu stie clar ce asteptari ai tu de la el in relatie, mai degraba va face pe placul parintilor sai, ca sa nu ii supere. Va simti ca face un lucru bun si ca este un copil recunoscator. Apoi, daca tu ii vei reprosa sacrificiile pe care le face pentru ai lui, se va simti tras in doua directii si va trage concluzia ca nu il intelegi si nu iti pasa de el. Asadar, stabileste de dinainte ce astepti de la el, ca sa nu fii nevoita sa ii reprosezi deciziile pe care le ia.

Sfat: Nu ii critica niciodata parintii! Poti sa ii spui ce te deranjeaza, sau sa ii povestesti o intamplare, insa evita sa faci judecati evaluative. Evita tonul ridicat, artagos sau dispretuitor. Fiecare persoana se identifica partial cu parintii sai, asa incat, oricat de justificata ar fi supararea ta, il vei jigni pe partnerul tau. Defectele parintilor sai sunt un subiect delicat, si nu e menirea ta sa ii deschizi ochii in privinta lor.

Mama lui este posesiva

Mitul soacrei nu este chiar departe de realitate. Desigur, ca majoritatea parintilor, ea doreste tot ce e mai bun pentru copilul ei iubit. Cand e vorba de un conflict intre tine si el sau cand i se pare ca baiatul ei sufera, va tinde sa dea vina pe tine. Chair daca rational intelege ca situatia este complexa si nu poate fi doar vina ta, emotiile ei sunt mai greu de convins.

Pericolul ca ea sa vada situatiile foarte distorsionat apare indeosebi cand relatia de cuplu cu sotul ei nu a fost una satisfacatoare. Astfel, ea si-a orientat atentia si grija specific feminine catre baiatul ei. S-a dedicat cresterii lui mai mult decat ar fi fost necesar. Poate a devenit o mama de sacrificiu, poate si-a dorit sa faca parte din viata lui asemenea unei prietene apropiate, sa ii stie toate secretele. Insa acest devotament pretinde de regula un devotament asemanator: ea va astepta ca baiatul ei ii ceara sfatul si sa tina cont de el, si in general sa ramana toata viata copilul ei. Ii va da o senzatie de vinovatie cand el va avea o viata personala fericita, separat de ea.

Exista mai multe tipuri de parinti

Unii parinti pun mai mult accentul pe familie si pe compromisuri nenumarate, de dragul pastrarii armoniei. Altii dimpotriva, tin ca propriii copii sa nu renunte, asa cum au facut-o ei, la viata personala, si ii sfatuiesc pe acestia sa nu se sacrifice si sa fie mai degraba egoisti. Iti va fi mai usor sa relationezi cu parinti care seamana cu ai tai. Totusi, daca parintii lui sunt diferiti, fa eforturi sa intelegi perspectiva lor.

Cel mai dificil caz este cand parintii lui nu te plac

Parintii lui, ca si orice alt om intalnit vreodata, isi vor forma o impresie despre tine. Impresiile sunt de regula irationale si subiective, datorate unor factori inconstienti diversi. Poate ei au un model de femeie preferat, si tu nu te incadrezi in el. Poate rostesti vreo replica pe care o judeca nepotrivit si nu o pot uita. Poate incalci anumite reguli sociale considerate importante. Daca ei vor simti emotii negative fata de tine, probabil nu vor recunoaste nici macar in sinea lor. Va interveni mecanismul rationalizarii, si vor gasi motive care sa le justifice antipatia fata de tine.

Daca vei sesiza semnale de respingere din partea lor, probabil vei face eforturi sa te faci placuta. Ca urmare, vei fi inclinata sa faci compromisuri, sa fii mai atenta decat de obicei, sa le zambesti mai mult si mai des decat iti sta in fire, sa le cumperi cadouri mai scumpe deat parintilor tai si sa le faci complimente mai zgomotoase. Este posibil ca aceasta atentie sporita sa aiba efecte nedorite, si sa trezeasca mai degraba suspiciuni, pentru ca pare nenaturala.

Sfat: Fii tu insati! Daca fac o remarca ce te deranjeaza, nu astepta sa ajungeti acasa ca sa i-o soptesti partenerului la ureche, cu repros si pe un ton de victima a sortii. Deschide discutia direct si spune ca te-a deranjat afirmatia lor. Partenerul tau va fi obligat sa inteleaga si punctul tau de vedere. In plus, daca tu ai o stima de sine buna si trasezi o limita dincolo de care nu se poate trece, vor invata si parintii lui, cu timpul, sa te respecte. Vei evita de asemnea sa aduni resentimente fata de partenerul tau. Stiind ca ai obiceiul de a fi directa, parintii sai vor sti ca esti sincera atunci cand le zambesti sau le faci o vizita. Vor invata si ce te deranjeaza si isi vor controla tendinta de a fi intruzivi.

Tendintele regresive

Nu iti judeca partenerul prea aspru pentru obiceiurile din relatia cu parintii lui pe care le dezaprobi. In preajma parintilor, vrem nu vrem, redevenim partial copii, cu mecanismele de cenzura specifice. Devenim mai rasfatati si mai neatenti. Sau devenim mai sobri si mai inhibati.

Probabil si tu ai transformarile tale, in prezenta parintilor tai, desi nu esti in intregime constienta de ele. Daca sunteti dispusi sa discutati deschis despre aceste influente si despre modul in care ele va afecteaza viata de cuplu, va fi usor sa diminuati efectele lor negative. Puteti chiar sa le abordati cu umor, si in loc sa va creeze neplaceri, va vor apropia.

Articol publicat in revista Unica, 2010