Subiecte tabu in cuplu

Fosti iubiti

Exista diverse teorii despre cat povestim despre fostii iubiti. Cei care apreciaza sinceritatea si nu-si dau seama cat de mult se sperie romantismul de sinceritate vor opta pentru o prezentare clara a trecutului lor, chiar la inceputl unei relatii. Asa cum sunt obisnuiti sa trimita un CV cand vor sa se angajeze intr-un loc nou de munca, la fel isi prezinta istoricul relational si sexual, in ideea ca celalalt trebuie sa stie cu cine are de-a face. Pretind acelasi lucru, la randul lor, si se supara cand le sunt ascunse detalii, presuunand ca exista ceva necurat la mijloc.

Pe de o parte, aceasta afisare a trecutului intim il bagatelizeaza, dar pe de alta parte bagatelizeaza si prezentul: relatia actuala e doar una in continuarea celor trecute, cu siguranta nu mai importanta.

Respectul fata de trecut si discretia sunt de preferat. Poti sa dai cateva detalii legate de despartiri. Evita insa orice picanterii si orice enunturi dispretuitoare despre fostii parteneri. Focalizeaza-te pe prezent, si nu da voie trecutului sa devina important.

Infatisare

Aspectul fizic poate aparea in discutie, si chiar este bine sa fie discutii despre corp. Nu discutii la rece, directe, ci discutii in care sa se puna accentul pe calitatile celuilalt, pe ceea ce este frumos si placut. Lasati deoparte replicile seductive in care nu credeti, si exprimati-va admiratia sincera. Partenerul/a va va fi mereu recunoscator/are. Mai mult decat atat, simtindu-se admirat/a, va inflori chiar sub ochii vostri, va radia, se va infrumuseta. Puteti sa strecurati apoi si sugestii legate de ceea ce ati vrea sa schimbe: poate v-ati dori sa se machieze mai putin, sau poate mai mult, sa poarte haine diferite, alte parfumuri, sa mai slabeasca sau sa mai puna cateva kilograme. Exprimate cu delicatete, aceste remarci il vor incuraja pe celalalt sa faca schimbarile respective. Va simti ca il iubiti si ca il puteti iubi chiar mai mult, si aceste emotii bune ii vor fi de mare ajutor. Criticile nu sunt recomandate, caci l-ar impovara si ar strica relatia voastra.

Bani

Cu siguranta, e bine sa clarifici aspectele financiare atunci cand pleci intr-o vacanta cu celalalt, cand iesiti in oras, si mai ales cand locuiti impreuna. Aici exprimarile vagi nu-si au locul. Aranjamentele trebuie sa respecte valorile fiecaruia in parte. Este dificil pentru ca nu exista reguli. Cuplul modern a depasit faza in care femeia era "intretinuta" de catre barbat, totusi inatalnim femei independente financiar care se simt iubite doar daca el plateste totdeauna, precum si barbati care se simt mai putin barbati daca partenerele lor nu depind financiar de ei.

Discutiile prea clare si precise pot totusi indeparta romantismul. Ar trebui gasita o solutie pentru a te asigura ca lucrurile sunt clare si bune pentru amandoi, fara a folosi multe cifre.

Copii

Exista candva o frica a barbatului ca femeia ii va face un copil si apoi il va "lega". S-au mai nascut recent frici, tot ale barbatilor, ca femeia e prea preocupata de cariera sau de propria persoana si nu vrea copii. Sau nu va fi o mama buna. Exista desigur si frici ale femeilor: el nu vrea sa se implice intr-o relatie, vrea sa mai zburde, in timp ce ea isi aude ceasul biologic si se sperie la ideea de a imbatrani singura. Ar vrea sa stie, inainte de a se implica intr-o relatie, daca el e pregatit sa aiba o familie. Nu conteaza ca ratiunea ii spune ca nici ea nu e sigura daca vrea sa aiba copii cu el, pentru ca nu il cunoaste si nu stie ce fel de persoana este. Cand toate aceste frici sunt combinate, terenul discutiei despre copii este unul alunecos si foarte minat. Este bine sa fie ocolit cu discretie, pana cei doi parteneri se cunosc mai bine si pot sa isi dea seama in mod realist daca exista sansa unui viitor comun.

Un subiect devine tabu, atunci cand unul dintre parteneri reactioneaza exagerat la primele discutii pe tema respectiva. Poate fi vorba de parintii sai, de preferintele vestimentare, de prietenii apropiati, de hobby-uri, de dificultatile de la job, sau de emisiunile urmarite la televizor. Reactiile pot fi de furie sau de raceala si sunt un semn ca a fost atins un punct sensibil. Oamenii se identifica adeseori cu cei apropiati, precum si cu ceea ce fac sau cu proprietatile lor, asa incat orice critica nevinovata poate fi perceputa ca o lipsa de intelegere sau de respect. Totusi, o evitare totala a subiectului respectiv si transformarea lui in tabu nu este de dorit, mai ales daca simti nevoia sa spui ceva. Poti folosi mai mult tact, momente mai potrivite, poti da sugestii si niciodata ordine. Poti sa-ti asumi riscul de a nu fi de acord cu celalalt, si chiar riscul unor mici dezbateri. In unele privinte va fi nevoie de compromisuri si toleranta. Si vei descoperi ca e mai usor sa faci un compromis dupa ce iti exprimi propriul punct de vedere.

Articol publicat in revista Unica, 2010