Tipuri de personalitati dificile

Persoana care vorbeste mult

Are nevoie de confirmari, nu tolereaza singuratatea, daca are un secret trebuie sa-l spuna cat mai repede cuiva. Vorbeste mult, din dorinta de a se simti apropiata de ceilalti, din dorinta de se simti in siguranta. Nu cere, de regula, sa i se soarba cuvintele, sau sa fii atent la fiecare detaliu. Reactioneaza in schimb destul de puternic la critici.

Daca deveniti prieteni, o sa inceapa sa-ti povesteasca pe zi ce trece mai mult. Iti va impartasi toata experienta sa, toate gandurile, toce ceea ce crede si simte. Pe de o parte, aceasta este o expresie a increderii depline in tine. Pe de alta parte, este o expresie a dependentei. Ori de cate ori are o problema, iti cere sprijinul. Vrea sa o asculti ca o dovada de prietenie. Daca ii vei spune ca nu ai timp se va simti tradata, parasita, si iti va reprosa acest lucru. Va reactiona exagerat, si nu va intelege si nevoile tale.

Toate acestea deoarece aceasta persoana, in relatiile cu ceilalti, intra intr-un rol de copil cuminte si bun, atata timp cat i se poarta de grija.

Solutie. Interventie paradoxala: intr-o zi cand ai chef de vorba, incepi si povesteste-i tot ce ti s-a inatamplat, in detaliu; povesteste-i aceeasi situatie de mai multe ori, cere-i parerea, cere-i sprijinul. Fa acest lucru de mai multe ori. S-ar putea sa ti se para nepoliticos, insa o sa descoperi ca in acest fel vei salva o relatie de prietenie. Celalalt va invata sa te asculte la randul sau.

Persoana care stie deja raspunsul la intrebarile pe care le pune

Aceasta persoana simte nevoia sa demonstreze ca stie tot. Daca pune o intrebare, stie deja raspunsul la ea. Pune intrebarea de multe ori ca sa-si ofere ocazia sa accentueze cat de multa dreptate are. Tonul vocii e pe alocuri taios, sau autoritar. Are tendinta sa stie de toate, sa se priceapa la toate, de la gatit la filme si de la carti la masini. Nu exista subect pe marginea caruia sa nu fie avizata.

Se simte jignita daca o contrazici, daca nu-i ceri parerea si daca nu-i recunosti priceperea si autoritatea. Se va simti foarte rau, fara macar sa-si dea seama ca si tu s-ar putea sa te simti jignit/a. La urma urmei, nici ea nu-ti respecta tie parerea.

Aceasta atitudine ascunde o nesiguranta neasumata. Persoana care are nevoie sa aiba mereu dreptate are o stima de sine foarte fragila a carei suprafata e scrijelita de orice remarca neatenta si orice critica nevinovata. Vocea autoritara adaposteste o voce mai profunda autocritica, a cuiva care nu suporta sa se simta slab, nestiutor, confuz.

Solutie. Asculta-i parerea, apreciaz-o si apoi exprima-ti propria parere, cu propriile argumente, pe un ton calm si echilibrat. Evita cu orice pret sa folosesti acelasi ton autoritar. Nu intra intr-o competitie de genul cine stie mai multe. Va fi simplu, daca reusesti sa tolerezi tonul usor superior al acestei persone si sa intelegi nesiguranta emotionala din fundal.

Persoana care pare foarte disponibila, prietenoasa, si apoi te evita

Relatia cu aceasa persoana seamana cu joaca a doi copii pe balansor. Totdeauna exista desincronizari. Cand vine spre tine foarte entuziasta, si doritoare sa-ti faca o mie de servicii, ai tendinta naturala de a te retrage. Te intrebi ce ai facut sa meriti atata atentie si apreciere. Cand reusesti sa te convingi ca poate este ceva natural, ca poate chiar ai facut ceva bun ca sa meriti atata grija, si incepi sa ai o atitudine mai deschisa, sa accepti serviciile facute, sa-ti faci timp pentru discutii, ca prin minune cealalta persoana se evapora. Nu-ti raspunde la telefon, pare rece si distanta. Din nou te intrebi ce ai facut, de data aceasta ce ai facut atat de rau, ca sa justifici o asemenea schimbare brusca. Adevarul e ca nu ai facut mare lucru, nici ca sa justifici admiratia, nici indepartarea. Persoana respectiva are un obicei de a incerca sa se apropie de cei indisponibili. Cu cat cineva e mai greu de gasit, cu atat insistenta ei este mai mare.

Solutie. Evita sa te entuziasmezi prea mult la inceputul relatiei. Tempereaza-ti elanul, stabileste intalniri cat mai rare, testeaza rabdarea persoanei respective. Daca e interesata cu adevarat de tine, va accepta ca o intalnire sa fie peste cateva zile sau cateva saptamani. Daca va da bir cu fugitii fiindca nu poti sa te vezi cu ea chiar in acel moment, vei sti ca e o relatie sortita esecului.

Persoana care isi doreste sa fie mereu in centrul atentiei

Problemele ei sunt cele mai dramatice. O suparare este sfarsitul lumii si are nevoie de un umar puternic pe care sa se sprijine. Pe de alta parte, cand este in culmea fericirii, nu mai auzi de ea. Pentru aceasta persoana se verifica zicala “no news is good news”. Isi alege doar prieteni pe care poate sa-i eclipseze, asa ca daca ai norocul sa te numeri printre apropiatii acestor oameni, fii sigur/a ca nu te considera o amenintare. In plus, stie ca nu te vei supara prea tare la urmatoarea petrecere cand nici macar nu va avea un minutel pentru o conversatie cu tine. Petrecerile sunt pentru a straluci si a castiga admiratori si nu pentru prieteni. Prietenii sunt pentru momentele grele.

Solutie. Desigur, in sinea ei, aceasta persona poate avea un suflet bun. La suprafata insa, considera ca tot universul graviteaza in jurul ei. Ai de ales: o tolerezi asa cum este si te multumesti cu ce poate sa ofere, sau pastrezi distanta, si iti cauti prieteni mai disponibili. Nu are rost sa o acuzi sau sa astepti sa se schimbe. Nu se va schimba de dragul tau. Mai degraba se va simti neinteleasa, chiar jgnita, si te va evita pe viitor. Accept-o asa cum este, las-o sa-si manifeste personalitatea, si daca vrei sa vorbesti cu ea cauta un loc unde sa nu o priveasca nimeni. Astfel vei avea toata atentia ei.

Materialul a stat a baza unui articol publicat in revista Unica, 2006.